Det blir i vanlig ordning fartfyllt och spännande när enduro-tävlingarna går av stapeln under Motorveckan. En av tävlingsdeltagarna är hemmahoppet Sanna Tiger.

Det blev inte den drömstart Sanna Tiger hade hoppats på när starten gick i fjolårets tävling.

– Jag var lite för taggad, så jag drog iväg i starten, kraschade och slog av en grej på styret, berättar hon och skrattar.

Men skam den som ger sig. Efter att snabbt ha reparerat skadan på styret var hon på banan igen och körde upp sig – ända till silverplats i damklassen.

– Jag blev tvåa efter Hedvig Malm, berättar Sanna, som kör för Lycksele Motorklubb, som arrangerar Motorveckans enduro-tävlingar.

Trots fjolårets resultat, och många timmar av träning, är hon skeptisk till att hon lyckas ta hem den finaste medaljvalören i årets enduro-tävling under Motorveckan.

– Jag vet att Hedvig kommer att köra även i år, så hon kommer att bli tuff att slå. Men förhoppningsvis tar hon med sig någon kompis som jag kan fajtas med på banan.

Även om själva tävlingen är det viktigaste är det inte allt. Inramningen av tävlingen i Lycksele är något alla tävlingsdeltagare brukar uppskatta.

– Jag tycker fjolårets tävling var jättebra. Det var mycket publik och det tycker jag är roligt, att få visa upp sig för hemmapubliken.

För den som inte upplevt enduro tidigare är det en fart- fylld upplevelse med många ingredienser. Fart är nämligen inte allt som krävs för att bli framgångsrik. Tävlingen under Motorveckan är ett så kallat varvlopp, vilket innebär att tävlingsdeltagarna ska köra så många varv som möjligt under en begränsad tid, vilket innebär att både styrka och framför allt uthållighet är ett måste eftersom banan är långt ifrån lätt att ta sig runt. Det är just de ingredienserna som fått Sanna att fastna för sporten.

– Jag gillar fart och att jag får ett helt annat adrenalinpåslag när jag kör. Sen är det alltid roligt att se hur jag står mig mot andra. Liknande är det för publiken.

– Som publik vet du aldrig vad som kommer att hända, så det är alltid spännande att kolla på, även om du inte kan så mycket om själva sporten.

En annan ingrediens som Sanna uppskattar är att sporten ger damer och herrar möjlighet att tävla mot varandra, vilket är ovanligt i de flesta sporterna.

– Det är roligt att tävla mot grabbar ibland och inte bara tjejer. I år funderar jag på att ställa upp i två klasser och även köra mot grabbarna.

Hon har även en förhoppning om att hennes deltagande i tävlingen kan inspirera fler tjejer att inte bara sätta sig på hojen och träna, utan även att tävla.

– Det är många tjejer som kör hemma och tränar, men de kommer inte till motorstadion. Jag tror det beror på att de tycker det är för stor press.

Tipset från Sanna är självklart…

– Släpp på pressen och kom till motorstadion.

Andreas Lindegren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Add to cart