Från Rallycross-VM i Hell(Norge), via Rallycross-VM i Höljes, till Motorveckan

Gunnar Fridlund på, numera White Guide listade, Budhas Kafferosteri Lycksele, tillsammans med ägaren Budha Sutedja.

Gunnar Fridlund, även känd som Speaker Fridlund, är mannen som bor i Ockelbo, men som har hela världen som spelplan. Gunnar är väl mest känd för att höras som speaker på Rallycross-VM i Höljes och norska Hell, då tillsammans med norske kollegan Thor. Sedan några år tillbaka hörs han även på flera tävlingar under Motorveckan.

Men hur började det hela egentligen.

– Vid Rallycross-VM i Höljes fick jag frågan av Linus Johansson, Lycksele MK, om jag ville komma upp till Motorveckan och vara speaker på ett antal tävlingar. Jag funderade inte särskilt länge, utan vi va överens tämligen direkt att jag kommer upp, berättar Gunnar.

Det visade sig att Motorveckan var större än Gunnar hade ens kunnat ana. Den lilla staden i Lappland va verkligen sprängfylld med motor så fort man kom innanför tätortsskylten. Det va amerikanare, epa-traktorer, motorcyklar, fyrhjulingar, mopeder, traktorer, vattenskoter, båtar…ja allt man någonsin kunnat tänka sig inom motor.

– Jag blev något chockad av att de kunde rymmas så mycket motor i en och samma gemytligt fina lilla stad i Norrlands djupa skogar, säger Gunnar.

Lycksele Motorklubb, klubben med extra allt

Klubben som bjöd in Gunnar till Lycksele, va just Lycksele Motorklubb. Från första sekund tills att han lämnat Lycksele har han varit väldigt väl omhändertagen av klubbens varma och goa medlemmar.

– Allt fungerar, till och med så att tävlingsledaren hämtar mig varje morgon utanför husbilen, skrattar Gunnar.

Han fortsätter. Det mesta i denna klubb fungerar med en värme och känsla som är enormt välkomnande. Det är som om klubben blivit en del av min familj. Alla tar hand om mig och erbjuder både mat, festligheter och kärlek, säger Gunnar med ett leende.

Det märks att Gunnar trivs att prata om Motorveckan och Lycksele Motorklubb.

Tävlingarna

Att Gunnar skulle vara speaker på någon tävling var ju klart. Det började med att han anlitades av bilsektionen på folkrace och rallycross. Året därpå var kartingsektionen inte sen att haka på och fråga efter speakerns tjänster. Gunnar tackade självklart ja, trots att karting inte är hans största kunskapsområde.
– Att vara speaker på just karting, ställer krav på mig som speaker att alla sinnen är på topp. Här kan det starta 30 kartar samtidigt, så det kan ju bli lite lätt grötigt ibland. Sedan har dom inte storleken som fördel när man ska kika på startnummer och så vidare. Jag har lärt mig att memorera färger på kartarna, hjälmar och kläder.

Vi tittar på bilder från tävlingar som Gunnar varit speaker på här i Lycksele. En av bildserierna är något som fastnar i näthinnan direkt. En Lyckseleförare vid namn Lennart Landström erbjuder Gunnar att köra SuperVKart, en variatordriven Superkart.
– Det händer ofta att man ska utsättas för lite ploj och skoj. Det uppskattas och skapar många goda minnen. Det var det roligaste jag gjort på en kartingbana med kläderna på, skiner Gunnar.

 

Husbilen är det mobila kontoret

Gunnar lämnar inte något åt slumpen, det märks. Under tiden vi pratar med  honom så följer vi med honom in i husbilen, han lyfter på locket till en av sängarna och tar fram en låda. I lådan finns allt arkiverat, bland annat sedan tidigare tävlingar på Motorveckan. Här finns till och med resultat, förarinformation och startlistor fint samlade och arkiverade.

– För mig som speaker handlar det om att skapa en relation med förarna, det får jag genom att memorera och spara på tidigare information. Det gör att jag på en tävling kan jämföra med exempevis tidigare års resultat, säger Gunnar.

Det märks att denna speaker verkligen inte lämnar något åt slumpen när det gäller rollen som speaker. En annan rolig berättelse vi får lyssna på är hur han blivit bemött på Ansia Resort (campingen i Lycksele). Det har till och med blivit familjärt på denna nu femstjärniga camping.


– Jag fick höra att man bytt ägare inför denna säsong, vilket bekymrade mig lite, då jag fått personligt väldigt bra relation med tidigare ägarna Per och Bibbi. Det som dock va en femstjärnig upplevelse, blev ännu bättre när jag fick höra att campingen ordnat plats för mig i år igen. Det är något speciellt med den här underbara staden i Lappland, säger Gunnar och tittar ut över älven som rinner utanför.

 

Varför Motorveckan?
Som avslutning ville vi ställa några korta frågor där Gunnar Fridlund fick svara så kort han kunde.

Första året du var här och jobbade med Lycksele Motorklubb?
– Det va 2012, detta blir 6:e året jag kommer upp.

Du har som mest varit speaker på 6 tävlingar inom loppet av 7 dagar, hur orkar man?
– Det är inte lätt, och man är trött på slutet, men skam den som ger sig.

Vad lockar med att komma upp till Motorveckan varje år?
– Alla goa, trevliga och kärleksfulla människor i Lycksele Motorklubb så klart, utan dom hade jag inte orkat. Ofta har jag även med mig frun också, som har fastnat för stället.

Skulle du rekommendera fler att åka hit till Lycksele på just Motorveckan?
– Denna vecka är sagolik, med i runda slängar 50 arrangemang på en vecka, så roas både barn och vuxna av allt som händer här. Är man en gnutta intresserad av motor och träffa folk, åk till Lycksele på Motorveckan.

Tills sist, vi gör som på tävlingar, är det någon eller några speciella du vill tacka?
– Jag tackar alla trevliga och glada funktionärer, förare och publik, både karting och bilsidan på Lycksele MKs arrangemang. Ett speciellt tack vill jag rikta Linus Johansson och Johan Haraldsson, Linus som fick mig att upptäcka denna sagolikt roliga vecka, samt Johan som har bollat allt praktiskt med mig sedan starten. Det är så tryggt att komma hit. Sedan vill jag så klart tacka Ansia Resort för en av de finaste campingarna i landet, och den gästfrihet dom står för. Ni ska vara stolta över Lycksele MK, det är jag och min fru också. Vi löser till och med medlemskap varje år i klubben för att visa vår uppskattning.

Ni kan se och höra Gunnar Fridlund prata på följande arrangemang:
Karting Norrlandscupen, 22 juli
Drifting, 22 juli
Karting Norrlandscupen, 23 juli
Rallycross Nordic RX, 25 juli
Motorveckanracet Folkrace, 27 juli

Publicerad i Lycksele Motorklubb, Motorveckan, Nyheter Taggar: , , , , ,